4 juni 2019 - Duurzaam reizen

Duurzaam reizen, gaat dat eigenlijk wel? Misschien als u het dicht bij huis zoekt en lekker op de fiets stapt naar een nabij gelegen camping. Maar als echte wereldreiziger kan duurzaam reizen toch echt een uitdaging zijn. Het begint al bij het vervoer; een lange busreis of vlucht vervuilt al genoeg… Gelukkig zijn er genoeg duurzame mogelijkheden om de groene wereldreiziger in uzelf naar boven te halen! Hieronder wat handige tips:

1. Kies een duurzame bestemming

Een eerste stap in de groene richting is het kiezen van een duurzame bestemming. Een groene bestemming die dichterbij huis ligt is bijvoorbeeld Hamburg, Duitsland. Hamburg weert inmiddels actief oude, vervuilende auto’s in de stad en wil toe naar een autovrij stadscentrum. Als alternatief voor het autogebruik wordt een netwerk van groene zones en fiets- en wandelroutes aangelegd. Daarnaast is Hamburg ook bezig met het verminderen van CO2-uitstoot door maatregelen te nemen in de vorm van onderzoeksprogramma’s. In 2011 werd Hamburg uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa. Dit jaar heeft Oslo de eer deze titel te dragen. Een prachtige stad die ook zeker de moeite waard is om te bezoeken! Wilt u het al helemaal dichtbij zoeken, dan zijn de Nederlandse plaatsen Veere, Noordwijk, Wassenaar, Katwijk en het eiland Ameland de beste duurzame bestemmingen. Maar ook Nijmegen kan niet vergeten worden, aangezien de stad in 2018 uitgeroepen is tot Groene Hoofdstad van Europa!

2. Denk aan de CO2 - uitstoot

Veel vliegtuigmaatschappijen hebben tegenwoordig de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van uw reis te compenseren. U betaalt dan toeslag voor uw vliegtuigstoel ter compensatie voor de uitstoot van het vliegen. De meerprijs is afhankelijk van de lengte en duur van uw reis. Het geld dat u extra betaald, gebruikt de luchtvaartmaatschappij voor duurzame innovatieve projecten, zoals het planten van bomen, bouwen van windmolens en het ondersteunen van duurzame landbouw projecten.

3. Duurzame accommodaties

Tegenwoordig zijn er veel hotels die een Green Key keurmerk hebben. Green Key is een internationaal keurmerk voor accommodaties en andere reis aanbieders. Accommodaties met dit keurmerk zijn goed bezig met duurzaamheid. Zij denken bijvoorbeeld aan het energieverbruik, watergebruik, afvalscheiding, duurzaam inkopen met oog op 'food waste', duurzaam voedsel en transport. In Nederland hebben bijvoorbeeld alle Inntel Hotels een Green Key Award. Hiermee zijn de Inntel hotels de meest duurzame hotels in Nederland. Een ander voorbeeld is het nieuw gebouwde QO hotel in Amsterdam. Elk aspect van dit pand is ontworpen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, van de ‘intelligente’ ramen tot de kas op het dak. In het hotel-restaurant staan Nederlandse gerechten op het menu die zijn bereid met lokale en zelfgekweekte producten.  

Rientjes & Partners en duurzaamheid

Nu kunt u zich afvragen wat wij - Rientjes & Partners - als incentive, zakelijke bijeenkomsten en bedrijfsevenementen organisatie bijdragen aan duurzaamheid. Het begint bij ons al voor het werk. Zo streven wij er naar om zoveel mogelijk met de fiets naar werk te gaan. Naast dat dit natuurlijk goed voor het milieu én de conditie is, is het een leuke bijkomstigheid dat onze collega Danique onderweg naar het werk de mooiste natuurfoto’s maakt. Daarnaast maken wij gebruik van milieuvriendelijke, herbruikbare tasjes om bijvoorbeeld onze lunch mee te halen en boodschappen mee te doen.
Op kantoor printen we aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Hiervoor in de plaats werken wij met iPad’s om zo alsnog onze content te kunnen laten zien tijdens bijvoorbeeld een presentatie voor een nieuwe bestemming of een offerte. Mochten we echt moeten printen, doen we dit altijd dubbelzijdig en in zwart/wit. Tevens zijn we bezig om voor onze - nu nog geprinte programmaboekjes – een digitale app op maat te ontwikkelen. Hierdoor bieden we onze opdrachtgever de mogelijkheid om ook mee te doen aan de eerste stap naar een duurzame reis! Daarnaast streven wij ernaar om onze opdrachtgevers duurzame relatiegeschenken te geven, bijvoorbeeld voor kerst of tijdens een afspraak. Denk hierbij aan ‘Sjaal met een Verhaal’, 'Boom cadeau' of de bekende Dopper, een duurzame hervulbare waterfles, waarvan de opbrengst naar hun eigen ‘Dopper foundation’ gaat dat waterprojecten over de hele wereld ondersteunt. We zijn ook bezig met mooie ontwikkelingen voor duurzame projecten, denk aan een reis naar het prachtige Noorwegen, waar zoals eerder geschreven, Oslo dit jaar uitgeroepen is tot Groene Hoofdstad van Europa. Vergeet ook Bergen hier niet, waar in de buurt een fantastisch groen project in de vorm van een volledig duurzaam dorp - exclusief af te huren - is gevestigd. Ook in Slovenië hebben wij reizen georganiseerd, waar groepen bijvoorbeeld verbleven in een heus eco-hotel in Bohinj. Het hotel beschikt over een restaurant dat werkt met lokale en gecertificeerde eco-producten en biedt oplaadpunten voor elektrische auto’s. Zo zijn wij als bedrijf ook altijd bezig met hoe wij duurzaamheid kunnen toepassen, zowel in ons dagelijks leven als in ons werkleven. We streven er naar om in de toekomst meer duurzame reizen te mogen organiseren en zo ons steentje bij te dragen om de wereld een beetje schoner te maken!

Geïnspireerd geraakt? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij ontwikkelen met veel plezier uw duurzame reis!

Vrijblijvend sparren?

Ga voor meer blog-artikelen naar het blog-overzicht. Natuurlijk organiseren wij ook graag uw event... Wilt u vrijblijvend sparren of een concreet voorstel ontvangen? Neem dan snel contact met ons op.