17 april 2018 - Teambuilding tips voor bedrijven

Teambuilding! U hoort het waarschijnlijk wel vaker om u heen: teambuilding met het personeel is zó belangrijk voor het bedrijf. Het stimuleert de positieve werksfeer onder collega’s en de efficiëntie van het werken. Maar wat is teambuilding nou eigenlijk en hoe zet u teambuilding in voor uw bedrijf? U leest het in ons blog met 5 teambuilding tips!

Wat is teambuilding?

Teambuilding is een proces van het omvormen van individuele werknemers tot een hecht team; een groep die goed kan samenwerken, elkaar vertrouwt en elkaar aanvult. Door als team samen te werken, kunnen gezamenlijke doelen worden vastgesteld én bereikt. Ieder bedrijf wil toch zo’n perfect, gemotiveerd en hecht team?! De ervaring leert ons dat dit onder andere bereikt kan worden met teambuilding activiteiten. Hieronder geven wij 5 nuttige teambuilding tips voor bedrijven.

Tip 1: Organiseer een teambuilding evenement

Om collega’s samen te brengen en om elkaar nog beter te leren kennen, is het organiseren van een teambuilding evenement een ideale optie! Even weg achter de bureaus en uit de vertrouwde werkomgeving. Geef de werknemers in kleinere teams specifieke opdrachten en uitdagingen die alleen opgelost kunnen worden door samen te werken en vooral ook goed te luisteren naar elkaar. Doordat de werknemers uit hun vertrouwde comfort zone worden gehaald en iedereen zich in een nieuwe, onbekende situatie bevindt, zijn collega’s meer open naar elkaar. Tijdens een teambuilding evenement komt naar voren wat een ieders persoonlijke sterke eigenschap is en wat gebruikt kan worden om elkaar nog beter aan te vullen als team.

Voorbeeld: Organiseer een unieke zeilregatta in de prachtige blauwe wateren van Malta. Een sportieve buitenactiviteit op het water waarbij teamwork een absolute must is! Bepaal als team samen de tactiek, verdeel de taken en ga de strijd aan met collega’s in company branded zeilboten. Welk team heeft zijn plan als beste samengesteld en haalt als eerste de finish?

Tip 2: Selecteer een passende locatie voor uw teambuilding activiteit

Wanneer de teambuilding activiteit buiten het kantoor plaatsvindt, worden mogelijke afleidingen, zoals zakelijke telefoontjes, mailverkeer en werk gerelateerde vragen beperkt. Selecteer hiervoor een inspirerende locatie voor de werknemers, passend bij uw eigen organisatie en de invulling en het doel van de teambuilding activiteit. Zo past bij het ontwikkelen en creëren van nieuwe, innovatieve ideeën of producten een moderne en duurzame locatie. Terwijl bij een outdoor programma bijvoorbeeld prima een grottenstelsel als locatie kan worden geselecteerd zodat het gecombineerd kan worden met sportieve activiteiten.

Tip 3: Vier de behaalde successen

Het vieren en waarderen van behaalde successen is essentieel, beloon uw collega’s op zijn tijd! Dit geeft veel positieve energie en zorgt ervoor dat deelnemers zich extra gewaardeerd voelen. U kunt werknemers individueel belonen maar ook als team. Successen worden dan ook als team gevierd, wat bijdraagt aan het belangrijke teamgevoel. Een mooie manier om het team te belonen na behaalde resultaten is het organiseren van een onvergetelijke incentive reis! Zodra de targets gehaald zijn, worden collega’s beloond door middel van een echte ‘lifetime experience’.

Voorbeeld: Denk bijvoorbeeld aan een incentive reis naar het sprookjesachtige Lapland met bijzondere activiteiten zoals een sneeuwscootertocht, huskysafari, ijszwemmen tijdens een tocht per ruige ice-breaker of ga de competitie met elkaar aan tijdens de zelf georganiseerde Winter Olympics. Waarbij een stukje teambuilding om de hoek komt kijken en waar efficiënte samenwerking zeer belangrijk is!

enter image description here

Tip 4: Heb plezier met elkaar!

Misschien wel de belangrijkste en meest logische tip voor teambuilding en het samen brengen van collega’s is plezier hebben met elkaar! Plezier met uw collega’s hebben en een mooie ervaring delen schept een unieke band die zich terugbetaald in het werkveld. Want hoe leuk is het om samen terug te blikken op dat leuke teambuilding event of bijzondere incentive reis?

Voorbeeld: Een zeer originele teambuilding activiteit is Kamelen Polo in het fascinerende Dubai! Kamelen Polo is de laatste jaren een steeds belangrijkere lokale sport geworden. In deze aanpassing op het eeuwenoude spel vervangt de kameel het sierlijke paard. Een perfecte én originele activiteit om met het hele team te doen! Deelnemers leren eerst de basisprincipes van het polo voordat ze hun nieuwe vaardigheden op de proef stellen in een competitieve wedstrijd waarbij in teams tegen elkaar gestreden wordt. Een unieke, onvergetelijke en zeker hilarische ervaring die collega’s samenbrengt en waar nog lang over nagepraat zal worden.

Tip 5: Evalueer het teambuilding evenement met uw team

Om ook op langere termijn profijt te hebben van de teambuilding activiteiten, is het belangrijk het teambuilding evenement met het team te evalueren. Dat hoeft niet persé op de dag zelf maar kan ook op een later tijdstip, op bijvoorbeeld het kantoor. Vraag hoe uw medewerkers het teambuilding evenement hebben ervaren, wat zij als positief hebben ervaren en waar zij tegenaan liepen. Hebben uw medewerkers handvatten meegekregen tijdens deze dag die zij in de praktijk kunnen toepassen, zijn er aspecten waar zij zich – als team – verder in willen verdiepen? Zorg dat de medewerkers (weer) geïnspireerd zijn en met het team gezamenlijk weer aan de slag gaan om gestelde doelen te behalen!

Conclusie: Teamwork makes the dream work!

Sparren over een teambuilding event voor uw bedrijf?

Rientjes & Partners is graag uw partner voor het organiseren van uw teambuilding event. Onze kracht is het effectief en creatief vertalen van uw doelstellingen naar een uniek concept voor zakelijke reizen en evenementen. Wij hebben al een vele onvergetelijke projecten mogen organiseren. Inspiratie nodig? Gebruik onze handige Inspiratie Tool of bekijk de ervaringen van onze opdrachtgevers. Wilt u graag vrijblijvend sparren of een concreet voorstel ontvangen? Neem dan contact met ons op!

Vrijblijvend sparren?

Ga voor meer blog-artikelen naar het blog-overzicht. Natuurlijk organiseren wij ook graag uw event... Wilt u vrijblijvend sparren of een concreet voorstel ontvangen? Neem dan snel contact met ons op.