Events - Jubileumreis Lapland

Zweeds Lapland: dé perfecte bestemming voor een onvergetelijke jubileumreis

Als men het over Lapland heeft, wordt al snel aan Fins Lapland gedacht (overigens ook een fantastische bestemming!). Dat ook een groot deel van Noord-Zweden bij Lapland hoort, weten nog maar weinig mensen en daarom is juist deze bestemming zó uniek! Nog lekker onontdekt en typisch Zweeds, dus inclusief de Zweedse gezelligheid en tradities. Zweeds Lapland is werkelijk een sprookje, de prachtige omgeving is in de wintermaanden compleet bedekt met een dik pak sneeuw. Voor deze 20-jarige jubileumreis werd gekozen voor een 'lifetime experience' in het indrukwekkende Zweeds Lapland!

Sneeuwscooters en lokale specialiteiten

Na een soepele vlucht, met korte overstap in Stockholm, arriveerden we op vrijdagmiddag in het sprookjesachtige landschap van Luleå. Bij aankomst op de luchthaven namen we ons winterkledingpakket in ontvangst en was iedereen na 10 minuten gehuld in een dik thermopak; lekkere warme sneeuwlaarzen, 2 paar handschoenen en een helm. De sneeuwscooters stonden namelijk al klaar voor een fantastische tocht door de Lapse wildernis. Wát een speciale eerste kennismaking met deze fantastische bestemming! We kwamen over immens grote, bevroren meren en door diep besneeuwde bossen om te eindigen bij een sfeervol verlichte houten hut, midden in het bos. Bij het knapperende kampvuur brachten we een toast uit op het 20-jarige bedrijfsjubileum en werden we door onze lokale gids getrakteerd op heerlijke snacks die hij op het kampvuur voor ons bereidde. Na een korte bustransfer naar ons hotel in hartje Luleå en een kort Spa bezoek, wandelden we naar een populair restaurant in de stad. Hier werd genoten van heerlijke Zweedse specialiteiten, zoals rendier, eland, diverse vissoorten, verse groenten en de beroemde lingonberry cake. Na een bezoek aan de lokale pub en de Skybar in het hotel, zochten we onze hotelkamer op. Moe maar voldaan stapten we in bed en waren we binnen enkele minuten vertrokken, wat een geweldige eerste dag van deze jubileumreis!

Breaking the ice

De zaterdag brachten we de hele dag door in de buitenlucht. Na een uitgebreid ontbijt werd koers gezet naar de haven van Piteå waar een ruige icebreaker lag aangemeerd. Wat volgde was een fantastische tocht op de bevroren Botnische Golf. IJs van meer dan een meter dik werd met gemak door de icebreaker gebroken, waardoor het schip soepeltjes over het water gleed. Een absoluut hoogtepunt was het zwemmen tussen de ijsschotsen. In speciale, knaloranje survivalpakken wandelden we over het ijs om vervolgens het water in te glijden en te dobberen in het ijswater. En hoewel het water slechts 0,8 graden was, hebben we het absoluut niet koud gehad. Het was een unieke ervaring en met recht een ‘once in a lifetime experience’. Hier zal nog lang over nagepraat worden! Bij terugkomst aan de kade volgde de transfer naar een sfeervol lokaal restaurant waar de gastvrije eigenaresse ons liet opwarmen onder het genot van een heerlijke lunch. Na een korte transfer kwamen we vervolgens aan bij een Adventure Lodge, werkelijk gelegen in de middle of nowhere. Hier volgde een middag vol activiteiten, we gingen met een hovercraft over de bevroren zee, een super speciale ervaring! Vanaf Brändön, een kustdorpje, vertrokken we voor een tour over het ijs, langs de eilanden. Onderweg werd er gestopt voor warme chocolademelk en werden er, midden op het ijs, enkele rendieren gespot! We sloten de middag af met een ‘duik’ in de hottub, waar we onder de sterren genoten van de stilte en een prachtig verlichte Lodge. Nog even de sauna in, omkleden en dineren in de houten Lodge voordat het weer tijd was voor de transfer naar het hotel. Na samen nog een gezellig drankje te hebben gedaan in de Skybar van het hotel volgde de overnachting.

Need for speed

En toen was het alweer zondag, de laatste dag van deze jubileumreis... Nog één keer lekker ontbijten, uitchecken en vervolgens naar een andere Wilderness Lodge waar maar liefst 12 Husky’s ons al ongeduldig stonden op te wachten. Het team werd gesplitst; waar het ene deel een waanzinnige Husky sledetocht maakte door de bossen, ging de andere helft voor ‘Need for Speed’. Eén van de hoogtepunten van de reis was absoluut het crossen met speciale buggy’s op het grote, bevroren meer. In een compleet wit landschap los gaan op de ijzige baan, volledig vast komen te zitten in de sneeuw en vervolgens door naar de finish. Wat hebben we gelachen! In een oude Volvo auto kon een bochtig ijsparcours worden afgelegd. Dit ging de één wat beter af dan de ander… Maar na wat hulp van de begeleiders kwam de auto weer los en konden we door. Hilariteit alom! Nadat we hadden gewisseld qua activiteiten, volgde een heerlijke afsluitende lunch in een heuse tipitent! Hoewel we allemaal graag hadden willen blijven, werd er na de lunch koers gezet naar de luchthaven, afscheid genomen van onze gids en waren we enkele uurtjes later weer thuis. Wát is Zweeds Lapland een super leuke bestemming en zeer geschikt voor een onvergetelijke jubileumreis!

Meer over Events Interesse of sparren?