Meetings - Ledenreis Argentinië

Argentinië; het land van Koningin Maxima, de stijlvolle tango, overheerlijke steaks, smaakvolle wijnen, stoere Gaucho’s en gepassioneerde voetbalfans! Wij reisden echter met een ander doel naar dit Zuid-Amerikaanse land; ondernemers uit Midden en Oost Nederland werden door onze gerespecteerde opdrachtgever ‘VNO-NCW Midden’ uitgenodigd om de kansen en investeringsmogelijkheden voor hun bedrijven in Argentinië te onderzoeken! Uiteraard hebben we naast het zakelijke programma ook genoten van de Argentijnse cultuur.

Eerste kennismaking met Buenos Aires

Na een rechtstreekse nachtvlucht van 13 uur arriveerden we vroeg in de ochtend op de luchthaven van Buenos Aires en ontmoetten we onze spontane gids Victoria, geboren en getogen in Buenos Aires. Na aankomst in het centraal gelegen hotel had het gezelschap tijd om even te relaxen of al een eerste wandeling door de stad te maken. Na de gezamenlijke lunch stond een stadstour op het programma; onze eerste kennismaking met de hoofdstad van Argentinië. We hebben diverse highlights bezocht zoals de Recoleta Cementry, waar we hebben stilgestaan bij het graf van Evita Perón, één van de machtigste vrouwen ter wereld. De Recoleta Cementry is nog steeds een bedevaartsoord voor mensen die aan Evita wonderen toeschrijven. Deze begraafplaats is gelegen in de buurt ‘Recoleta’, hier wonen de welgestelde inwoners van Buenos Aires in prachtige statige huizen. Ook hebben we Plaza de Mayo bezocht, waar de “dwaze moeders” nog altijd iedere dinsdag hun mars voor de waarheid achter de verdwijning van burgers tijdens het militair regime lopen. Een belangrijke bezienswaardigheid met aangrenzend het regeringsgebouw Casa Rosada, waar Evita Perón in het verleden de bevolking toesprak. Aansluitend bezochten we de kathedraal van Buenos Aires, de belangrijkste kerk van de hoofdstad waar de huidige paus tot voor kort Bisschop was en tevens de plaats waar generaal San Martín opgebaard ligt. Tot slot maakten we een prachtige wandeling door het moderne havengebied ‘Puerto Madero’, een zakelijk district waar ook vele multinationals zich hebben gevestigd. Na een heerlijk Italiaans diner was het tijd om terug te keren naar het hotel en kroop iedereen vroeg onder de wol om de volgende ochtend weer fris en fruitig bij het ontbijt te verschijnen.

Fietsen, streetart en Boca Juniors

De volgende ochtend vertrokken we naar de wijk La Boca, een kleurrijke buurt in het zuiden van de stad. We werden ontvangen door een groep enthousiaste gidsen die ons tijdens een boeiende fietstocht meer vertelden over deze volkswijk. De route voerde ons langs vele muurschilderingen; deze kunstwerken hebben veelal een politieke lading. Niet alleen in de wijk La Boca is veel streetart te vinden, eigenlijk in heel Buenos Aires zagen we vele graffiti-projecten. De echtheid van deze beschilderingen zijn adembenemend mooi! Ook fietsten we door de swingende wijk Caminito waar de Tango nog echt op straat wordt gedanst en passeerden we ‘La Bombonera’, het stadion van de voetbalclub Boca Juniors. Dit stadion is dusdanig gebouwd dat het de trillingen van springende supporters kan opvangen. Onze gids vertelde ons dat ramen van de nabijgelegen flats soms sneuvelen door de trillingen die de supporters met hun dans en zang veroorzaken. Bij het stadion maakten we een stop om zelf met graffiti aan de slag te gaan. Onwijs leuk om te doen! De fietstocht eindigde in de wijk San Telmo, waar een overheerlijke lunch voor ons klaar stond.

De Pampa's; het Argentijnse platteland!

Na een mooie tocht over de Pampa’s, het Argentijnse platteland, kwamen we aan bij een traditionele ranch waar de Gaucho’s op paarden ons al stonden op te wachten. Zij droegen de Argentijnse en Nederlandse vlag en begeleidden onze bus naar de ingang van de koloniale boerderij waar we werden ontvangen door de eigenaren, een warme ondernemersfamilie. De eigenaren richten zich met hun ranch op het fokken en trainen van polo-paarden, een populaire sport in Argentinië. De deelnemers stelden allerlei vragen en werkelijk alle aspecten van de bedrijfsvoering werden openhartig besproken, terwijl we ondertussen naar een polotraining van één van de zoons konden kijken. Na het gesprek was het tijd voor de Gaucho’s om hun rijkwaliteiten te laten zien. Een spectaculaire demonstratie! De avondmaaltijd bestond uit een zeer uitgebreid barbecuediner; malse stukken vlees en kip werden ons aangeboden. Alles vergezeld met wijnen uit het gebied en onder de sterrenhemel, met het geluid van fluitende vogels op de achtergrond. De avond werd afgesloten met muziek, zang en dans, geweldig om de deelnemers te zien (Tango) dansen!

Doing business in Argentina

De derde dag stond in het teken van ‘Doing business in Argentina’. Het gezelschap ging in gesprek met vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade en de Nederlands-Argentijnse Kamer van Koophandel. Wat gelijk opviel is dat het land eigenlijk alles heeft voor een goede economie (een gunstige ligging, goed klimaat, vruchtbare grond, genoeg natuurlijke grondstoffen en een hoogopgeleide bevolking), maar hier nog weinig profijt van heeft kunnen maken. De inflatie ligt boven de 40% en er is een groot gat tussen rijk en arm. Kansen voor ondernemers zijn er zeker, maar er is ook sprake van risico’s; een zeer nuttige ontmoeting dus! We hadden als lunchlocatie een lokale ‘Bodega’ geselecteerd voor deze dag in La Boca; een soort voetbalcafé waar de fans van Boca Juniors elkaar ontmoeten. Een bijzondere locatie met allerlei decoratie als voetbalshirts, sjaaltjes, vaantjes etc. Na de lunch stond er een bedrijfsbezoek aan MediaMonks op de planning. MediaMonks is het grootste interactieve marketingbureau in Nederland. Het succesverhaal van MediaMonks begon als een hobby in 2001 in een garage in Hilversum. Inmiddels heeft het bedrijf kantoren in wereldsteden als New York, Buenos Aires en Shanghai en won het met zijn reclamecampagnes, websites, apps en games vele awards. MediaMonks mag bedrijven als Google, Nike, Lego, RedBull, Audi en Uber tot hun clientèle rekenen. MediaMonks voert een interessante bedrijfsstrategie en het was ontzettend leuk om de jonge enthousiaste medewerkers te horen spreken over hun werkzaamheden!

Afsluiting in stijl; Tango show

Onze laatste avond moest natuurlijk in stijl worden afgesloten, dit deden we in Café de Los Angelitos. Een Tango house waar we onder het genot van heerlijk eten en drinken genoten van een fantastische Tango show. Live muziek, operazangers en schitterende Tango optredens maakten dit tot een feestelijke avond, een goede afsluiter van de VNO-NCW Midden ledenreis.

Een geslaagde VNO-NCW Midden ledenreis

Op de laatste ochtend vertrokken we al vroeg naar het toonaangevende advocatenkantoor Marval O’Farrell Mairal. Deze marktleider in zowel Argentinië als Latijns Amerika heeft een kantoor in Buenos Aires met meer dan 300 advocaten. Tijdens deze meeting schoof ook de directeur van ING bank in Argentinië aan; hij is met zijn team verantwoordelijk voor een groot deel van de activiteiten in Zuid-Amerika. Beide bedrijven gingen in op de economische en politieke situatie in Argentinië; een land met grote natuurlijke rijkdom, een turbulent politiek- en militair verleden en een enorme inflatie. Toch waren beide bedrijven positief over innovaties, groei en mogelijkheden voor buitenlandse partijen om te investeren of samen te werken! Na deze afspraak vertrokken we naar onze lunchlocatie in de haven van Puerto Madero; het laatste maal met dit inspirerende gezelschap. Na de lunch splitste de groep zich op; een deel bleef in Argentinië of elders in Zuid-Amerika en het merendeel vertrok huiswaarts. Het was een reis vol avonturen, boeiende gesprekken en interessante ontmoetingen. Kortom, wij kijken terug op een zeer geslaagde VNO-NCW Midden ledenreis naar Argentinië! Heeft u ook voornemens om een zakelijke groepsreis naar Argentinië te organiseren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies op maat.

Meer over Meetings Interesse of sparren?