Meetings - Ledenreis IJsland & New York

Jaarlijks organiseren wij in opdracht van VNO-NCW Midden een ledenreis voor ondernemers uit Midden en Oost Nederland. VNO-NCW is dé vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers. De vorige ledenreis ging naar kleurrijk India, dit keer was het de beurt aan twee bestemmingen, namelijk IJsland & New York! Het contrast kon bijna niet groter; twee zeer bijzondere bestemmingen in één fantastische ledenreis.

Een ontspannen kennismaking met IJsland

De ledenreis startte in IJsland waar het thema ‘Energie’ de rode draad was. Na aankomst ontmoetten we onze Nederlandse gids en maakten we gelijk een stop bij de Blue Lagoon. Onder het genot van een hapje en drankje kregen we een interessante rondleiding over het ontstaan van de Blue Lagoon. Aansluitend namen we een ontspannen duik in dit geothermische bad waar het water gemiddeld 39 graden Celsius is! We voelden ons 10 jaar jonger toen we weer in de bus stapten en koers zetten naar het hotel in de hoofdstad Reykjavik. ’s Avonds genoten we van een uitmuntend diner in één van de beste restaurants van Reykjavik!

Geothermische energie

De volgende ochtend stonden zakelijke bezoeken op het programma. Allereerst brachten we een bezoek aan een grote geothermische energiecentrale én aan een familiebedrijf waar het gehele jaar door tomaten worden verbouwd op basis van geothermische energie. Aan tafels tussen de tomaten, genoten we van een geweldig verse lunch in de kassen van dit inspirerende familiebedrijf. Na de lunch maakten we de Golden Circle Tour waar we allereerst een bezoek brachten aan de Geysir. Vanwege het feit dat warmte uit het diepste van de aarde in dit gebied kan opstijgen naar de oppervlakte, vinden hier verschillende geothermische activiteiten plaats. We vervolgden de tour langs de beroemde Gullfoss: de Gouden Waterval. Aansluitend gingen we naar het Thingvellir National Park, de plek waar duidelijk zichtbaar is dat de tektonische platen waar Europa en Amerika op liggen uit elkaar bewegen. ’s Avonds genoten we wederom van de overheerlijke IJslandse specialiteiten.

De derde en tevens laatste dag in IJsland stond in het teken van vis. In de ochtend brachten we een interessant bedrijfsbezoek aan het Ocean Cluster in de haven van Reykjavik. Bij dit initiatief werken vele bedrijven samen die een link hebben met de visindustrie en bundelen zij hun krachten. Aansluitend genoten we van een smaakvolle vislunch: ‘The catch of the day’! Onderweg naar de luchthaven brachten we een bezoek aan Marel, een gerenommeerd producent van apparatuur voor de voedselverwerkende industrie. Aansluitend volgde onze vlucht naar ‘The city that never sleeps’ oftewel New York!

The city that never sleeps

Eenmaal aangekomen vielen we van de ene in de andere verbazing, wat een ontzettend verschil met IJsland. Een overweldigende metropool waar je het gevoel hebt dat je in een film terecht bent gekomen! Na een typisch Amerikaans diner met hamburgers zijn we teruggekeerd naar ons hotel midden op Times Square in hartje Manhattan. De volgende ochtend maakten we kennis met enkele highlights. We bezochten onder andere: Liberty Island, Ellis Island, Wall Street en de wijken China Town en Little Italy. Binnen no-time hadden we een goede indruk van deze immense stad en zagen we gelijk de grote verschillen tussen de vele wijken. Na de lunch in een prachtig restaurant aan de Hudson rivier, maakten we kennis met het thema ‘Water’ en maakten we een wandeling langs een deel van het succesvolle ‘Big U Project’. Hollands glorie in New York, een Amsterdams architectenbureau mag meebouwen aan een nieuwe waterkering voor Manhattan, ongelooflijk interessant! Na dit bedrijfsbezoek hadden we vrije tijd en gingen de leden zelf op ontdekking… van fietsen door Central Park tot een helikoptervlucht; voor ieder wat wils! In de avond hebben we gedineerd onder het genot van livemuziek in een leuk Blues café, waar tussen de gerechten door de voetjes van de vloer gingen. Na een gezellige avond ontdekte een deel van de groep het uitgaansleven van New York.

Business in America!

De laatste dag in New York stond in het teken van ‘Business in America’! Na een bezoek aan de Grand Central Terminal, werden we hartelijk ontvangen op het Nederlands consulaat generaal. Een prachtig kantoor midden in de stad waar een interactieve meeting met succesvolle Nederlandse ondernemers en de militair attaché op het programma stond! Na een stevige lunch met pizza en brownies vervolgden we onze reis voor een bezoek aan One World Observatory en het 9/11 Memorial. In het One World Observatory bracht een hypermoderne lift ons binnen een minuut naar de 100e verdieping. In één woord: WOW! Onze lokale Nederlandse gids eindigde bij het 9/11 Memorial met een persoonlijk verhaal van deze zwarte dag. Hij was namelijk in 2001 werkzaam in de Twin Towers en had op 9/11 toevallig een afspraak buiten de deur, maar heeft die dag 5 van zijn collega's verloren. De uitdrukking op zijn gezicht en de blik in zijn ogen spraken boekdelen; wat een enorme impact heeft deze gebeurtenis in deze wereldstad tot op de dag van vandaag! Vervolgens vertrokken we naar de luchthaven en verwerkten tijdens de terugreis naar Amsterdam alle indrukken van een inspirerende ledenreis vol met interessante ontmoetingen.

Meer over Meetings Interesse of sparren?