Meetings - Netwerkreis Brazilië

Na ruim een jaar van uitgekiende productontwikkeling en logistieke voorbereidingen reisde Peter in november van dit jaar met 60 architecten en toeleveranciers in de bouw af naar Brazilië. Tijdens deze zeer boeiende trip naar São Paulo, Brasília en Rio de Janeiro werden diverse pareltjes in de architectuur bezocht.

Vervolg op de architectuurreis naar de Pearl River Delta - China

Doel van de reis was om na het succes van de architectuurreis naar de Pearl River Delta in China in 2015 in samenwerking met Architectenweb wederom een prachtige architectuurreis te organiseren.

Reisdoel

Als reisdoel werd gekozen voor het veelzijdige Brazilië en specifiek voor de steden São Paulo, Brasília en Rio de Janeiro. Deze drie steden geven allen een goed beeld van de stedelijke dynamiek in het land, hebben elk een geheel eigen karakter én architectonische hoogtepunten en waren tevens qua afstand goed te combineren tijdens deze achtdaagse reis.

In samenwerking met Architectenweb organiseerde Rientjes & Partners deze vakinhoudelijke netwerkreis naar Brazilië voor een groep van 40 architecten en 20 sponsoren en hun zakelijke partners. Naast het netwerken stonden ook bezoeken en rondleidingen aan toonaangevende gebouwen en een kennismaking met zowel de lokale stedelijke cultuur als de stedelijke dynamiek op het programma.

Op weg naar Brazilië

Na een gezamenlijk ontbijt vertrok het gezelschap per rechtstreekse KLM vlucht naar São Paulo, om na een welkomstdrankje en late night snack in het hotel snel onder de wol te kruipen. Er stond namelijk een intensief programma op de planning voor de komende dagen.

São Paulo

De volgende ochtend werd na een goed ontbijt dé metropool van Brazilië en tevens de grootste stad van het land bezocht: São Paulo. De stad kent een boeiend straatbeeld met torenhoge wolkenkrabbers, weelderige palmbomen, honderden winkels, groene parken en grote voetbalstadia. In deze hippe stad met een indrukwekkende skyline en maar liefst ruim 11 miljoen inwoners (‘Paulistanos’ genoemd), werden onder andere projecten van Lina Bo Bardi en natuurlijk – wie anders – Oscar Niemeyer bezocht. De architectuurgidsen leerden de deelnemers over de Braziliaanse historie en symboliek omtrent de architectuur in Brazilië. Tijdens het verblijf in São Paulo werden onder andere het cultureel centrum SESC Pompéia, het MASP (Kunstmuseum), de Edifício’s FAU-USP en Copan en het Ibirapuera Park aangedaan. Een interessante paneldiscussie werd afgesloten met een leuke workshop Caipirinha maken en een optreden van Braziliaanse dansers.

Brasília

Op dag drie vloog het gezelschap aan het einde van de middag per binnenlandse vlucht naar Brasília. Na een korte lichttour volgde de check-in, het diner in de stad en de overnachting in het Brasília Palace Hotel. De volgende ochtend werd Brasília verkend en vertelden de gidsen uitvoerig over het indrukwekkende architectonische ontwerp van Brasília. De stad werd in 1960 in opdracht van de toenmalige president Juscelino Kubitschek in (een bizarre) recordtijd als nieuwe hoofdstad van Brazilië uit de grond gestampt. Een bijna onmogelijke opgave, die toch werd gerealiseerd. In de ochtend werden onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Braziliaanse Parlement en het Plein van de Drie Machten aan gedaan. Na een typische Braziliaanse lunch was er gelegenheid de benen te strekken en vervolgde men de excursie te voet. Na het bezoek aan één van de grootste en meest prestigieuze universiteit van Brazilië ‘Unversidad de Brasília’ en een korte stop bij het mausoleum van oud president Juscelino Kubitschek, werd er koers gezet naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro

Bij een verblijf in Rio mag een bezoek aan Cristo Redentor (Christusbeeld) natuurlijk niet ontbreken. Per trein werd het gezelschap naar het top van de bergkam Corcovado gebracht en getrakteerd op een prachtig uitzicht op de stad en de vele eilandjes die in de schitterende baai van Rio liggen. In deze bruisende wereldstad werden ook diverse architectonische hoogtepunten aangedaan, waaronder de Kathedraal van Sint Sebastiaan, Museu do Amanhã (Museum van Morgen) en het MAR (Museum van Moderne Kunst). Na de lunch in een prachtig oud herenhuis, werd dé Braziliaanse voetbaltempel ‘Maracanã’ betreden. Het stadion werd gebouwd voor het WK voetbal in 1950 en is tegenwoordig de thuishaven van vier lokale voetbalclubs. Maar ook de eco-vriendelijke wijk ‘Barra da Tijuca’ met het Olympische Park uit 2016 werd bezocht.
Na een sfeervol diner en een bezoek aan de beroemde Samba-tempel van Rio: het Rio Scenarium, volgde de laatste overnachting in Brazilië.

Huiswaarts

Nadat de koffers weer waren ingepakt, er nog even werd genoten van een heerlijk Braziliaans ontbijt en de check-out volgde, werd deze laatste ochtend het MAC Museum (Museum of Contempory Art) in Niterói bezocht. Dit indrukwekkende museum in de vorm van een ruimteschip is één van de meesterwerken van Oscar Niemeyer en dus een passende afsluiter van het bezoek aan Brazilië. Na de afscheidslunch en een laatste ontspannen boottochtje was het toch echt tijd om af te reizen naar de luchthaven. Nadat op de luchthaven de laatste souvenirtjes werden ingekocht, volgde de rechtstreekse vlucht huiswaarts, alwaar het gezelschap de volgende ochtend arriveerde.

Architectuurreizen

Rientjes & Partners organiseert regelmatig maatwerk architectuurreizen waarin -naast kennis opdoen- ook het netwerken een groot onderdeel van de reis vormt. Bekijk enkele van onze projecten naar onder andere: Barcelona, Kopenhagen en Oslo.

Meer over Meetings Interesse of sparren?