Meetings - Studiereis Oslo

In mei vertrokken Peter en Lotte met tachtig Nederlandse en Vlaamse architecten én leveranciers richting het prachtige maar frisse Oslo! Na een uitgebreid gezamenlijk netwerkontbijt op Schiphol vlogen we met de SAS en landden we een kleine twee uur later op luchthaven Oslo Gardemoen. Hoewel in Nederland het zonnetje bij vertrek uitbundig scheen, werden we in Oslo verwelkomd door een vers laagje sneeuw. Dat hadden we niet verwacht!

Studiereis Oslo: Architectuur en scholenbouw

Onze opdrachtgever organiseert om het jaar een tweedaagse studiereis naar het buitenland om architecten en leveranciers kennis te laten maken met bijzondere schoolprojecten. Ook deze reis stond weer in het teken van ‘Architectuur en Scholenbouw’ en er werden diverse inspirerende schoolgebouwen bezocht. Eén van de bezochte scholen was de Vollebekk Skole. Deze school is opgezet als een open U-vorm. De hoge gevel verrijkt het straatbeeld aan de drukke Brobekkveien en biedt bescherming tegen wind, lawaai en vervuiling. Er werd bij de bouw van deze school bijzonder veel aandacht besteed aan het gebruik van daglicht.

Ontvangst door de architecten zelf

Op de scholen die we bezochten werden we ontvangen door de architect van het gebouw. Na een introductie door deze architecten vonden in subgroepen de rondleidingen plaats. Hierbij werd gebruik gemaakt van headsets zodat deelnemers konden gaan en staan waar zij wilden terwijl zij de gidsen goed konden verstaan. Ideaal!

Netwerken

Erg belangrijk tijdens deze reis zijn de netwerkmomenten. In de avond vond er dan ook een uitgebreid paneldebat met aansluitend diner plaats in één van de beste restaurants van Oslo: Grefsenkollen. Met een prachtig uitzicht over het fjord en de stad was het de perfecte locatie voor deze netwerkavond.

Kom van dat dak af!

Het bezoek aan Oslo werd afgesloten met een wandeling door Tjuvholmen en een lunch bij het Oslo Operahuis. De architecten waren onder de indruk van de innovatieve structuur van de Opera en zijn marmeren dak en genoten vanaf dit dak van prachtige uitzichten. In Noorwegen voelt bergbeklimmen compleet natuurlijk aan, dus waarom zou dat niet ook gelden voor het beklimmen van gebouwen? Aan de rechterhand was de fjordenarchipel met kleine, traditionele zomerhuisjes in heldere kleuren te zien. Aan de linkerhand lag het hart van Oslo met daarachter de sprookjesachtige heuvels en bergen rondom de snelst groeiende hoofdstad van Europa. Een geweldige afsluiter van deze studiereis, op naar 2019!

Architectuurreizen

Rientjes & Partners organiseert regelmatig architectuurreizen met diverse thema's. Bekijk onze projecten naar onder andere: Kopenhagen en China.

Meer over Meetings Interesse of sparren?